Wat is HSK?

Wat is hoogsensitiviteit? 

 • Eén op de vijf personen is hoogsensitief
 • Hoogsensitiviteit is geen label of stoornis maar het is één van de karaktereigenschappen van een persoon
 • Hoogsensitieve kinderen beleven de wereld heel intens met al hun zintuigen en kunnen hierdoor vaak overprikkeld of overweldigd worden
 • Om deze kinderen goed te kunnen begeleiden is het volgende van belang:
  1. Herkennen van de signalen van hun lijf
  2. Herken de hoogsensitieve aspecten in de signalen
  3. Leer hoe ze hiermee om kunnen gaan, ieder op zijn eigen manier
  Elaine Aron heeft een korte checklist gemaakt waarmee u kunt kijken of je kind hoogsensitief is. Zie hiervoor: test HSP

Hieronder enkele eigenschappen van hoogsensitiviteit op een rij:

Prikkelmijdend en prikkelhongerig

foto meisje.jpegBinnen de groep hoogsensitieve kinderen is er onderscheid te maken tussen de kinderen die vooral prikkels mijden (prikkelgevoelige kinderen) en kinderen die prikkels zoeken (prikkelhongerige kinderen). Beide typen kinderen zijn hooggevoelig of hoogsensitief maar het gedrag als gevolg van de hoeveelheid prikkels die ze waarnemen is anders. Ze reageren ieder hand scheur goedop een andere manier op visuele, auditieve, tactiele prikkels, smaken en geuren. Daardoor handelt een prikkelgevoelig kind vaak voorzichtig en bedachtzaam en is snel moe van alle indrukken. Hij of zij zal daarom meer de neiging hebben zich terug te trekken uit een drukke omgeving. Een prikkelhongerig kind gaat daar juist op af, heeft veel energie, is veranderlijk en zeer beweeglijk.


Spiegelen van gedrag

meisje lichtjes.jpegVaak spiegelen hoogsensitieve kinderen het gedrag van mensen om hen heen. Dat wil zeggen dat ze gevoelens van anderen goed aanvoelen en zelfs kunnen overnemen. Soms met een verandering van het eigen gedrag tot gevolg. Veel kinderen zijn zich hiervan niet bewust, maar ervaren wel veel spanning in hun lijf.

Beelddenkers
DSC_0148 Hoogsensitieve kinderen zijn vaak heel creatief en daardoor beelddenkers.  Dat houdt in dat ze denken in beelden bij het horen van woorden. Ze hebben beelden nodig hebben om woorden betekenis te geven. De zintuigelijke waarneming gaat in een rap tempo. Aangezien ze moeite hebben met het verwerken van auditieve instructies zullen ze eerst behoeft hebben aan overzicht en het geheel willen zien voordat ze in kunnen gaan op de details.

 

DSC_0371.JPGNatuurgericht
Hoogsensitieve kinderen zijn vaak graag in de natuur. Hier hebben ze minder last van prikkels en kunnen ze hun energie goed kwijt.

 

 

Levensvragen

pexels-photo-573241.jpegHoogsensitieve kinderen houden zich vaak bezig met grote levensvragen en wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Hierdoor kunnen ze veel piekeren en dus veel in hun hoofd bezig zijn, vaak met slaapproblemen of moeilijk in slaap komen tot gevolg. De dag goed afsluiten, door het ordenen van de informatie, is daarom heel belangrijk voor deze kinderen.

 

Advertenties